Startsida
Bildarkiv
Företag
Föreningar
E-post
Karta
Kommunikationer
Kommunkontor
Länkar
Nyinflyttad
Om Ånäset
Samhällsråd
Skola/barnomsorg
Visste Ni
Vädret
LITE INFO. OM ÅNÄSET

ATT BO
Ånäset är rätta platsen för den som vill bo i naturskön miljö och ändå ha nära till viktig samhällsservice. Det ligger mitt mellan Skellefteå-Umeå och nås lätt med E-4. Tätorten har 750 invånare.Att bosätta sig i Ånäset kan vara bra, här finns hus,tomter och lägenheter att hyra. Industrilokaler kan ordnas för företagare. Många invånare har sina arbetsplatser på orten,och ett stort antal åker dagligen till sina jobb eller utbildningar i Umeå/Skellefteå. I Ånäset finns 50-tal företag som erbjuder varor och tjänster inom många yrken och verksamhetsområden.
AKTIV FRITID
Ånäset har ett stort utbud av fritidsaktiviteter  för alla intressen och åldersgrupper. Många föreningar bedriver en omfattande verksamhet. Ånäset är bekant för Lufta, med tempererade utomhusbadet i anslutning till campingplatsen. Här kan man plaska i en 20 m bassäng, i en liten barnbassäng och i en 80 m lång rutschbana. Den idrottsintresserade kan välja mellan basket, fotboll handboll, innebandy,ishockey, skidor eller skytte. Vid fotbolls och hockeyplanerna står en fin idrottshall (Ostkusthallen). Väl uppmärkta skoterleder finns också att tillgå i området. Sommartid tar man en uppfriskande cykeltur till havsbaden, eller tar fiskespöet och åker till någon av sjöarna i bygden för att fiska.
KÖPCENTRAT
Ånäset brukar kallas Köpcentrat mellan städerna. Ingen behöver åka från orten för att handla varor. Stenfors gård i södra delarna av byn med anor från 1700-talet och med sin storhetstid under patron Rydins dagar för drygt hundra år sedan har också i dag en sjudande verksamhet. Vintertid har orten två matserveringar och på sommaren tre. För den som önskar barnomsorg finns daghem och förskola. Nybyskolan har låg och mellanstadium. Här finns förskola, fritids och ungdomsgård (ug Arnold) Det välförsedda biblioteket är också beläget vid skolan. Andra verksamheter är sjukhem, hemtjänst, ålderdomshem räddningstjänst, vetrinär och bilprovning.

HISTORIA
För den som är intresserad av arkelogi och kulturhistoria är här mycket att upptäcka. I Ånäset med omgivningar ligger mängder av rösen från brons åldern och vid kusten labyrinter från senare tid. Högt uppe på Galgbacken är hembygdsgården belägen med för V-bottens landsbygd typiska byggnader. Tingshuset, byggt 1903, är nu ortens flitigt använda kulturhus med allt från bröllopsfester till teaterföreställningat. Nysätra kyrka från 1710 är en av landets äldsta träkyrkor. I samhället är tre kristna sam fund representerade, EFS,Pingstförsamlingen och Svenska kyrkan.
   

© jetranger 2015, ansvarig utg. Ånäsets Samhällsråd